lördag 18 augusti 2012

Moussetårtor (3)


Körsbärsmoussetårta









Grundkräm:  6 dl vispgrädde
8 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen. Värm grädden till ca 70 grader i en kastrull. Ta bort från spisen och rör ner gelatinbladen. Låt svalna och stelna i kylskåpet ca 1 timme.

Körsbärspuré:
275 g urkärnade och tvättade körsbär ( jag använde konserverade)
200 g florsocker ( 1dl=60g florsocker)
2 st vaniljstånger
1 citron (saften från den)

Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda ut med en liten del av florsockret. Mixa körsbär, florsocker, vanilj och saften från citronen. Låt blandningen stå i kylskåp till grundkrämen är färdig att användas. Vänd  grundkrämen i körsbärspurén. Rör om noga.

Du behöver:
 1 st färdig tårtbotten
Lägg i tårtbotten i en form med losstagbar kant. Tårtbotten ska vara mindre en själva formen. Tex om du köper eller bakar egen tårtbotten ca 24 cm i diameter så ska tårtformen vara 26 cm i dimeter. Vänd den färdiga körsbersmoussen i formen med tårtbotten. Ställ i frysen ca 2 timma seda kan du förflytta den till kylskåpet.

 Ta ut körsbärsmoussetårtan före servering och  lossa försiktigt  kanten från formen.

 
 
 
 
 
 
 
 
Himmelsk hallonmoussetårta
 








Ca 10 bitar
1 ägg
3/4 dl ströcocker
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten

Hallonmousse
6 gelatinblad
2 ägg
2 dl vaniljyoghurt
1dl florsocker
2dl vispgrädde
2dl halvt tinade hallon

Topping
4gelatinblad
2dl drickfärdig hallonsaft
2tsk pressad citron
några färska hallon

Ugn 200 grader


Gör så här
1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölsorterna och bakpulvret. Sikta ner mjölblandning och rör ner vatten i äggsmeten. Blanda samman till en jämn smet. Häll smeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diam.
2. Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 20 min. Känn efter med sticka att den är färdig. Låt svalna.
3. Hallonmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Låt dem ligga ca 5 min. Skilj äggulor och vitor. Vispa äggulor och florsocker poröst. Blanda ner yoghurten. Vispa grädden. Lägg hallonen i grädden och kör en kort stund med elvispen så att bären fördelas i grädden. Vispa äggvitorna till ett mycket fast skum.
4.Smält gelatinbladen. Låt svalna något. Rör ner det i ägg- och yoghurtblandningen. Vänd ner grädden och sist äggvitorna. Häll fyllningen i kakformen. Låt stå kallt att stelna (ca 4 timmar i kylskåpet)
5.Topping: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Värm hallonsaft och citronsaft i en kastrull. Krama ur och lägg i gelatinbladen, rör tills de löst sig. Låt svalna något utan att den stelnar. Bred ut gelen över kakan. Låt stelna i kylskåpet. Garnera mad hallon och citronmeliss.








Blåbärsmoussetårta




Botten:
1 st ägg                   
0,5 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl

Mousse:

4 dl vispgrädde 
350 g blåbär färska eller frysta                                    
4 st äggvitor
1 krm  citron, pressad                   
1 dl  vatten                                                         
2 dl  strösocker
5 st  gelatinblad

Tillagning

1 Sätt ugnen på 175°. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ner mjölet. Bred ut smeten i rundeln. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
2 Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg ner bottnen i formen.
3 Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav. Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till ett fast skum. Koka upp vatten och socker. Låt koka på hög värme till 120°. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa 5–10 min tills marängsmeten svalnat.

4 Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av blåbärspurén i mikron eller i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurén.
5 Vänd ner blåbärspurén lite i taget i marängsmeten. Rör ner lite av blåbärsmarängen i vispgrädden och vänd sedan i resten.
6 Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan minst 6 timmar.
7 Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timmar. Lossa den från formen.






4 kommentarer: