Recept: Bailey’s Cheesecake
Antal: 3 portioner
Ingredienser
- Botten:
- 3st digestivekex
- ½msk socker
- ½tsk salt
- 15g smält smör
- Fyllning:
- 200g philadelphia
- 100g socker
- en nypa salt
- ½ tsk vaniljextrakt
- 1 ägg, rumstempererat
- 1dl gräddfil
- 3cl Bailey’s gräddlikör
- Topping:
- 6st rutor Lindt mintchoklad
Instruktioner
- Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Krossa kexen och blanda smulorna med salt och socker.
- Häll det smälta smöret över smulorna. Blanda med fingrarna tills massan är homogent fuktig.
- Fördela massan på tre ramekins. Tryck ut till ett jämt lager längs botten.
- Grädda i mitten av ugnen i 10min.
- Ta ut och låt svalna.
- Fyllning:
- Sänk ungstemperaturen till 150 grader och sätt vatten på kokning.
- Vispa färskosten fluffig på medelhastighet i 1-2min. Tillsätt därefter gradvis socker och salt och vispa ytterligare lika länge.
- Tillsätt vaniljextrakten och ägget och fortsätt vispa i minst en minut till. Smeten ska bli lätt, ljus och fluffig.
- Tillsätt gräddfil och likör med elvispen på lägsta hastighet. Vispa bara tills smeten är någorlunda jämn och rör den därefter helt slät med en spatel.
- Fördela fyllningen i portionsskålarna. Den bör nå hela vägen upp till kanten på skålen.
- Ställ samtliga ramekins i en ugnssäker form och fyll denna med kokande vatten, halvvägs upp längs skålarnas kant.
- Grädda i vattenbadet i 90min eller tills cheesecaken har rest sig och toppen har blivit lätt gyllene.
- Stäng därefter av värmen, öppna ugnsluckan på glänt och låt ostkakan stå i sitt vattenbad och svalna gradvis under ytterligare 1timme.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna. Ställ i kylskåpet över natten.
- Topping:
- Smält chokladen i ett vattenbad.
- Häll chokladen på ostkakan och släta ut till ett jämt lager med kniv.
- Låt chokladen stelna i rumstemperatur. Servera.
- Hållbarhet:
Receptet har jag kopierat rakt över med små förändrindar från
Cupcakery.se Då jag gjorde toppingen en timme innan servieringen och inte samtidigt som det står i hennes recept. Jag tyckte chokladen blev förhård när man ställde cheesecaken tillsammans med toppingen i kylskåpet under natten.
Ewa du kan lägga en tunn lager med ganache på cheesecaken. Då blir ytan inte så tjock. Bara ett tips :)
SvaraRaderaMen då blir ytan inte så platt och fin eftersom själva cheesecaken är ojämn när den är färdig.Det blev liksom en grop i mitten. Därför hade jag mycke chokladtopping bara för att fylla i just den gropen. Om du färstår vad jag menar.:)
SvaraRaderaSkär bort kanterna på sidan så får du en slät yta :)
SvaraRaderaJahå så enkelt var det =) Taaaaaaaaack!!!
SvaraRadera