torsdag 18 oktober 2012

Bailey´s cheesecake























Recept: Bailey’s Cheesecake

Antal: 3 portioner

Ingredienser

  • Botten:
  • 3st digestivekex
  • ½msk socker
  • ½tsk salt
  • 15g smält smör
  • Fyllning:
  • 200g philadelphia
  • 100g socker
  • en nypa salt
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • 1 ägg, rumstempererat
  • 1dl gräddfil
  • 3cl Bailey’s gräddlikör
  • Topping:
  • 6st rutor Lindt mintchoklad

Instruktioner

  1. Botten:
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Krossa kexen och blanda smulorna med salt och socker.
  4. Häll det smälta smöret över smulorna. Blanda med fingrarna tills massan är homogent fuktig.
  5. Fördela massan på tre ramekins. Tryck ut till ett jämt lager längs botten.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 10min.
  7. Ta ut och låt svalna.
  1. Fyllning:
  2. Sänk ungstemperaturen till 150 grader och sätt vatten på kokning.
  3. Vispa färskosten fluffig på medelhastighet i 1-2min. Tillsätt därefter gradvis socker och salt och vispa ytterligare lika länge.
  4. Tillsätt vaniljextrakten och ägget och fortsätt vispa i minst en minut till. Smeten ska bli lätt, ljus och fluffig.
  5. Tillsätt gräddfil och likör med elvispen på lägsta hastighet. Vispa bara tills smeten är någorlunda jämn och rör den därefter helt slät med en spatel.
  6. Fördela fyllningen i portionsskålarna. Den bör nå hela vägen upp till kanten på skålen.
  7. Ställ samtliga ramekins i en ugnssäker form och fyll denna med kokande vatten, halvvägs upp längs skålarnas kant.
  8. Grädda i vattenbadet i 90min eller tills cheesecaken har rest sig och toppen har blivit lätt gyllene.
  9. Stäng därefter av värmen, öppna ugnsluckan på glänt och låt ostkakan stå i sitt vattenbad och svalna gradvis under ytterligare 1timme.
  10. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Ställ i kylskåpet över natten.
  1. Topping:
  2. Smält chokladen i ett vattenbad.
  3. Häll chokladen på ostkakan och släta ut till ett jämt lager med kniv.
  4. Låt chokladen stelna i rumstemperatur. Servera.
  1. Hållbarhet:
    I kylskåpet håller den i upp till en vecka, i frysen ca 2 månader

Receptet har jag kopierat rakt över med små förändrindar från
Cupcakery.se  Då jag gjorde toppingen en timme innan servieringen och inte samtidigt som det står i hennes recept. Jag tyckte chokladen blev förhård när man ställde cheesecaken tillsammans med toppingen i kylskåpet under natten.

4 kommentarer:

  1. Ewa du kan lägga en tunn lager med ganache på cheesecaken. Då blir ytan inte så tjock. Bara ett tips :)

    SvaraRadera
  2. Men då blir ytan inte så platt och fin eftersom själva cheesecaken är ojämn när den är färdig.Det blev liksom en grop i mitten. Därför hade jag mycke chokladtopping bara för att fylla i just den gropen. Om du färstår vad jag menar.:)

    SvaraRadera
  3. Skär bort kanterna på sidan så får du en slät yta :)

    SvaraRadera
  4. Jahå så enkelt var det =) Taaaaaaaaack!!!

    SvaraRadera