Blåbärsmousse
200 g blåbär, färska eller tinade frusna
2 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
4 st gelatinblad
0,75 dl socker
Mixa bären. Blötlägg gelatinet. Lägg en del av de mixade bären i en kastrull och heta upp. Lägg i gelatinbladet och rör om. Blanda rästen av de mosade blåbären med philadelphiaost, socker och vaniljsocker. Häll smeten i kastrullen med blåbär och gelatinet. Koka inte. Vispa grädden och vänd ner i blåbärssmeten. Rör om försiktigt. Häll i fina glas och låt stå kallt i kylen ca 1 timme.
Mörk chokladpannacotta med hallonpannacotta
Chokladpannacotta
ca 4 port
5 dl grädde
1 vaniljstång
1 dl socker
150 gr mörk choklad
1,5 blad gelatin
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka uppgrädden med socker och delad vaniljstång. Finhacka chokladen. När grädden kokat upp, ta av den från plattan och lägg i gelatinet. Låt grädden svalna något så den kommer under 65 grader och lägg sedan i chokladen. Rör om tills chokladen smält helt och häll sedan upp i serveringsglas. Ställ i kylen tills pannacottan stelnat, ca 2 timmar.
Hallonpannacotta
ca 4 port
3
gelantinblad
4 dl vispgrädde½ dl strösocker
250 g frysta hallon
1. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
2. Koka upp grädden och sockret i en kastrull. Krama ur gelantinbladen, rör ner dem i grädden så de smälter. Låt svalna.
3. Mixa de frysta hallonen till mos, vänd ner i den avsvalnade grädden.
4. Fördela i fyra formar och ställ kallt i 2 timmar.
ca 4 portioner
Ingredienser
Chokladpannacotta:1 ½ gelatinblad
½ vaniljstång
3 dl vispgrädde
½ dl mjölk
100 g vit choklad
Hallonmousse:
1 ½ gelatinblad
200 g frysta, tinade hallon
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl vispgrädde
Beskrivning
Pannacotta: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Snitta upp vaniljstången. Koka upp grädde och mjölk och vaniljstång. Ta kastrullen från värmen.
Hacka chokladen och rör ner i grädden tillsammans med gelatinbladen. Rör om tills gelatinbladen och chokladen smält. Ta upp vaniljstången. Häll upp gräddblandningen i sex serveringsglas och låt stå i kyl att stelna i ca 2 timmar.
Hallonmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Mosa hallonen och värm hälften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i de varma hallonen. Rör i resten av hallonen.
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden för sig. Rör ner hallonen i äggvispet och vänd ner grädden.
Fördela moussen ovanpå pannacottan och låt stå kallt i minst 2 timmar. Garnera med hallon och citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar