lördag 9 juni 2012

Tårta Pavlova


Fick lust att baka min favorit: en  läcker tårta,som lär ha varit den berömda ryska  ballerinan Anna Pavlovas stora förtjusning , Pavlovatårta.  En underbar marengtårta med färska bär och lemon curd. Muuuumms!!!

Ingredienser
  • 4 äggvitor
  • 1/2 krm salt
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • matfett till att smörja formen

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd
  • 500 g jordgubbar
Recept på hemmagjort lemon curd:

2 ägg
40 ml färskpressad citronjuice
1/2 msk rivet citronskal
75 g socker
30 g smör
Vispa ägg, citronjuive och socker i en kastrull och ställ den över en annan kastrull med sjudande vatten. Vispa tills krämen tjocknar. Ta bort kastrullen från vatenbadet och skär i smöret. Rör om tills smöret smält. Lägg i citronskal. Låt stå och svalna.


Gör så här


  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vipsa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.
  3. Smörj en form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar). Bred ut smeten i formen. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.
  4. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timmer. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat.
  5. Låt botten svalna. Lossa kanten på formen och därefter bottenplattan.
  6. Lägg tårtbotten på ett fat.
  7. Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Skölj och snoppa jordgubbarna och skiva dem eventuellt.
  8. Garnera tårtan med grädde, jordgubbar, kivi, blåbär, bananer eller vilka bär du vill. Jag använde jordgubb och blåbär.


Mini Pavlova
 
 
 
 

 
 
ca 6 st
 
Maräng
4 äggvitor
2 dl srtösocker
1 1/2 tsk maizena majsstärkelse
3/4 tsk vitvinsvinäger
 
Dekoraton
bjönbär
3 dl grädde
 
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 120 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i sockret, lite i taget, till ett hårt och blank skum.
2. Vispa i mjölet och därefter vinägern i skummet.
3. Rita 6 rundlar ca 10 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och fördela skummet. Gör en grop med en sked mitt på varje rundel.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 1 1/2 tim. Stäng sedan av ugnen, men låt marängerna stå kvar och kallna.
5. Fyll groparna med vispad grädde och dekorera med bjönbär eller vilken bär som helst.
 

 
 
 
 
 


2 kommentarer:

  1. kan man frysa lemon curd? blev så mycke över.

    SvaraRadera
  2. Absolut. Det går utmärkt att frysa lemon curd. Jag brukar frysa i små burkar och tar fram efter behov.

    SvaraRadera