tisdag 19 juni 2012

VANILJSNURROR, KANELFLÄTTA,SAFRANSBULLAR







30 st bullar                                                                                                                          
                                                               
150 g smör                                          
5dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
15 dl mjöl


Fyllning
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
pärlsocker

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på lite av smörmjölken, tillsätt resten när jästen lösts upp. Rör i sirap, salt, kardemumma och mjöl, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 40 minuter. Rör ihop ingredienserna  till fyllningen. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en avlång kaka. Fördela fyllningen över 2/3 av varje kaka. Vik den ofyllda tredjedelen mot mitten och vik den andra över. Sporra ut 15 smala remsor ur varje degkaka. Ta tag med en hand i varje ände av remsan och snurra år varsitt håll. Lägg den snurrade remsan på bakbordet och rulla ihop den till en spiral. Vik in änden under bullen och lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i cirka 8 minuter.


KANELFLÄTA








2 st

50g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
15-16 dl vetemjöl


Fyllning
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel

Garnering: ägg, pärlsocker

Förberädd degen som övan( vaniljsnurror) Låt jäsa ca 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. Dela degen i två bitar.
Kavla ut bitarna till  rektangulära plattor. Bred på fyllningen( beskrivning nedanför) i mitten av degsplattan. Se bilderna längre ner. Skär skåror och fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla flätan och strö på pärlsocker.
Ugn 200 grader i ca 15-20 minuter.

Fyllning: Lägg smöret i en skål och smält det lite grann i mikron så att det blir mjukt, men inte rinnande. Tilsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda ihop med en sked.









 Saffransbullar







Ingredienser:

2.5dl mjölk 3%
ca 10dl vetemjöl
50g jäst
1,5 dl söcker
1ägg
100g smör
1krm salt
125g kesella
0.5g saffran
Fyllning:
100g Mandelmassa
1.5tsk äkta vaniljsocker
Smör

Gör så här:
1.Värm mjölken så den blir ljummen.Kör alla ingredienser i din assistent och kör ca 10min på medel
hastighet.
2.Täck med bakduk och låt jäsa ca en timme.
3.Kavla ut degen och bre på smör,vaniljsocker och riv mandelmassa över.
4.Rulla degen som du gör vanliga vetebullar och skär i 1,5 cm tjocka skivor och lägg på en muffins-
form och låt jäsa ytterligare.
5.Sätt ugnen på 225grader.
6.När det är dags så pensla på med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och in i ugnen i ca 7-10 minuter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar