onsdag 20 juni 2012

Tårta med kokos och hallonmousse


Tårtbotten 
4 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver


kokos eller ströbröd att strö formarna med


Kokosmousse
2 dl creme fraiche
1 1/2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor

Hallonmousse
200 g hallon
1/2 dl gelesocker
50 g cream cheese tex. philadelphia
200 g vispgrädde


Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två bakformar med 15 eller 18 cm i diameter och beströ dem med kokos eller ströbröd. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt vatten och vispa ytterligare någon minut. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver; rör ner det i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Blanda runt. Fördela smeten i de båda formarna och grädda i 30-35 minuter, känn efter med en sticka att de är klara. Ta ut och låt svalna.

Kokosmousse: Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. Rör i gelesockret och låt sjuda någon minut tills sockret löst sig. Låt svalna. Vispa under tiden grädden. Rör ner färskosten i hallonblandningen och vänd sedan ner detta i grädden. Ställ kallt i minst 2 timmar.

Montering: Dela varje tårtbotten i 2 delar. Bred hallonmousse på den understa, lägg på nästa botten och bred kokosmousse på den. Upprepa. Täck tårta med sockerpasta, marcepan eller vispad grädde.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar