måndag 23 januari 2012

Donaus vågor


Donaus vågor
(en underbart god polsk bakelse med vaniljkräm och körsbär)






Ugn 175 grader

Ingredienser:
250g smör
6 st ägg (vita och gula separat)
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
ca 1/2 liter körsbär ( urkärnade färska eller från körsbärskompot )




Det här behöver du till kräm:
250 g smör (gärna osaltat )
3 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispad grädde

Topping:
200 g mörk choklad
ca 1 1/2 dl vispgrädde
1 msk smör

Så här gör du:
Vispa smör och socker pösigt. Tilssätt gulor en i taget.Vispa nu på en långsammare hastighet. Sikta i vetemjöl och bakpulver . Rör om till en slät smet.  Vispa vitorna hårt i ett kärl och vänd de i smeten. Rör om försiktigt.
Dela smeten i två delar. Förbered en  lång panna. Smörj den eller lägg i smörpapper, vilket som. Häll den ena smethalvan i pannan.
Till den andra delen av smeten tilsätter du 2 msk kakao och 2 msk vatten. Rör om försiktigt. Nu kan du lägga den mörka smeten över den ljusa som ligger i långpannan.
Övanpå smeten lägger du tät in på urkärnade körsbär.


  









Sätt kakan in i ugnen ca 45 minuter. Kolla med stickan så den är torr.

Medan  kakan står och svalnar kan du börja förberedda vaniljkräm.
 Gör så här:
 Koka mjölk , potatismjöl, vetemjöl, och socker i en kastrull på svag värme. Rör hela tiden så att        krämen inte bränns.  När krämen blir tjock ta kastrullen bort från värmen. Rör i smör och vaniljsocker.
Låt stå tills krämen blir kall. Tilsätt hårtvispad grädde och rör om försiktigt. Lägg vaniljkrämen över hela kakan.











Topping
Gör så här:
Lägg 200 g mörk choklad i en skål. Koka upp vatten i en kastrull som är lite smalare än skålen. Tag kastrullen från värmen och sätt skålen ovanpå kastrullen. Rör om medan chokladen smälter. Undvik att få vatten/ånga i skålen. Rör sedan grädden och avsluta mad att blanka av med en smörklick. Låt svalna lite innan den fördelas över kakan.
Ställ kakan i kylskåpet ca 1 timme innan servering.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar