söndag 22 januari 2012

Karpatka

Karpatka


 


<><><><><><><><><><><><><><><><>

En traditionell bakverk vid namn Karpatka har fått sitt namn efter de snöiga Karpatiska bergen i Polen. En krämig vaniljfyllning mellan de goda ”petit choux liknande” botnarna och florsocker som topping på bakelsen.

Degen
2 ½ dl vatten
150 g smör
2 krm salt
2 ½ dl vetemjöl
5 ägg
1 ½ tsk bakpulver


Fyllning
5 dl mjölk
2 dl socker
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljpulver
(helst vaniljstång)
200 g smör
2 dl vispgrädde

Topping
Florsocker
Gör så här
1) Värm ugnen till 200 °C och börja med degen genom att koka upp vatten, smör och salt i en kastrull. När smöret har smält, stäng av värmen och häll i mjöl. Rör samman med en träslev tills degen släpper från kanterna och kan formas till en boll.
2) Lägg degen i en skål och vispa i äggen tills degen blir jämn och blank. Rör i bakpulvret.
3) Bred ut smeten över en smörpappersklädd ugnsplåt. Baka i cirka 30 minuter i ugnen tills den blivit gyllene.
4) Gör fyllningen genom att koka upp (på svag värme) mjölk, socker, potatismjöl och vetemjöl under ständig omrörning. Stäng av värmen när det börjar koka och blanda i vanilj. Rör tills det blir en fast och tjock kräm. Sätt kastrullen i ett vattenbad och rör om då och då tills sval. Vispa i smöret tills fyllningen blivit tjock och jämn.Låt svalna. Tilssät hård vispad grädde. Rör om till en slätt kräm.

5) Dela kakan på mitten och bred ut ett jämnt lager av fyllningen och lägg över den andra halvan. Ställ i kylskåpet ca 1 timme så att krämen stelnar. Sikta florsocker före servering och dela kakan i bitar. Ääääät och njuuuut!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar